Modern Ev Tasarımında Kullanılan Ampul Çeşitleri

Ampuller renk ve tasarımın yanı sıra evde elektrikten tasarruf etmenin de önemli anahtarıdır. Geçmiş zamanlarda kullanılan beyaz şeffaf ampullerle LED ampuller arasında enerji tasarrufu açısından büyük farklar bulunmaktadır.

Modern Ev Tasarımında Kullanılan Ampul Çeşitleri
360

Bu yüzden şık bir avize almanın yanında ampul çeşitlerini de incelemelisiniz. Birçok ampul çeşidi bulunmaktadır.

 

modern aydınlatma

 

Enerji tasarruflu ampuller arasında en az elektrik harcayan ve ömrü uzun olan çevre dostu türler ise LED ampullerdir. Ülkemizde enerji tüketimi %25’ini aydınlatmayla gerçekleştirmektedir. Akkor flamanlı 100 wattlık ampul kullanan bir ailede aylık ortalama olarak 100 kWH iken aynı ışığı yayan bir floresan ampul ise bu tüketimin 20 kWH’ye kadar düşebiliyor. Kısacası %80 oranında evde enerji tasarrufu sağlanıyor. Halojen ampuller yerine floresan ampuller ise %40 tasarruf sağlamaktadır. LED ampul çeşitleri türlerine göre %90 enerji verimliliği sağlamaktadır.

 

modern ev tasarımında kullanılan ampuller

 

Modern ev tasarımında kullanılan ampul çeşitleri LED Ampul:

LED yani ışık yayan diyot olarak bilinen bu ampuller 50 bin saate kadar kullanım ömrü vardır. Bu uzun ömürlü ampuller en tasarruflu ampullerdir. Diğer ampul türlerine göre daha az elektrik harcarlar. Geri dönüştürülmüş olan malzemeden üretilmektedir. LED ampullerde toksik madde olan civa bulunmamaktadır. LED ampuller kırıldığı zaman insan sağlığına ve doğaya zarar vermez. Şarjlı LED ampuller, kumandalı LED ampuller, rustik LED ampul, LED spot ampul gibi modelleri vardır.

 

akkor ampul

 

Akkor Ampul:

Günümüzde artık tasarruflu LED ampuller kullanılmaktadır.  Günümüzde ampulun kullanım alanları ise akkor ampul çeşitlerinden gelmektedir. Bu ampullerin ömrü kısa ve enerji tüketimi yüksektir. Bunlara ek olarak zaman içinde halojen ampul ve floresan ampuller üretilmiştir. Bunlar tasarruflu ampuller olsa da ideal özelliklere sahip ürünlerdir. Bu ampullerin enerji tüketimi ve ömrü bir yıla kadar sürmektedir. Daha düşük maliyetlidir ve bu yüzden en çok kullanılan çeşitlerdir. Sıcak ve açık renk yayarak ortamı aydınlatır. Yüksek enerjiye sahiptir ve ömrü kısadır.

 

halojen modern ampul tasarımı

 

Halojen Ampul:

Bu ampuller daha az enerji tüketirler ve ömrü uzundur. Öğlen vakitlerinde güneş ışığına benzer bir ışık yayarlar. İçinde cıva yerine halojen gazı vardır ve kırıldığı zaman bir risk oluşturmaz. Kısılabilir bir ampuldür ve projektör, araba farı gibi yerlerde daha çok kullanılmaktadır. Bu ampuller çabuk ısındığı için değişim sırasında dikkat edilmesi gerekir. Yüksek sıcaklığa sahiptir ve patlama ihtimali yüksektir. Bu yüzden eldiven kullanmak iyi olacaktır.

 

floresan ampul

 

Floresan Ampul:

Akkor ve halojen ampule göre daha uzun ömürlüdür. Enerji tasarruflu olsa da LED ampul kadar enerji vermez. LED ampullere göre daha az maliyete sahiptir. Işığın zaman içinde aydınlanması gibi dezavantajı vardır. İçinde cıva bulunur ve kırıldığı zaman çıplak elle temas edilmemelidir.

Rustik Ampul:

LED filament ampuller olarak da bilinen rustik ampuller şık görünümlü ve nostaljik ürünlerdir. Bu yüzden dekoratif rustik ampuller daha çok modern tasarımlara uyum sağlar. Kafe, restoran gibi dış mekân tasarımlarında da tercih edilmektedir. Aynı zamanda mikro LED ampullerde tasarruflu olup en çok kullanılan ürünler arasındadır.  Az maliyetli ampul modelleridir. LED ampule göre geniş açıyla ışık yayar ve mekanı daha iyi aydınlatır.

 

rustki amşpul çeşitleri

 

Mısır Ampul:

LED ışıklarla çevrili bir görünüme sahiptir. Üzerinde 80 ile 108 adet LED ışık vardır. 180 derecelik veya 360 derecelik ışık yayar. Sıcak beyaz, parlak beyaz ve beyaz doğal ışık yayar. Enerji sağlayan ampul çeşitlerinden olan mısır ampul 25 yıla kadar kullanım ömrü vardır. Kullanıldığı sürede parlaklığı azalmayan modellerdir.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.