Aydınlatma Çeşitleri Alana Göre Aydınlatma Türleri

Aydınlatma estetik ve pratik bir vurgu yaratmak için ışığın bilinçli bir şekilde kullanılmasıdır. Yaşam alanlarımızda rahat hareket etmemizi sağlayan ve ihtiyaç duyduğumuz nesneler üzerinde vurgu yapan sistemdir.

Aydınlatma Çeşitleri Alana Göre Aydınlatma Türleri
231

Aydınlatma da kullanılan ışık kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklar üç grupta toplanmıştır. Bunlar doğal aydınlatma, yapay aydınlatma ve bütünleşik aydınlatmadır. Bu üç grup aydınlatmanın çeşitlerini oluşturmaktadır.

Doğal Aydınlatma: Teme enerji kaynağı insan yapımına bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu aydınlatma da elektriğe ihtiyaç duyulmaz. Güneş enerjisinden yararlanılmaktadır. Gün ışığının yönlendirilmesi sonucunda cisimlerin üzerine düşmesini sağlar. Güneş, yıldızlar ve ay doğal aydınlatmadır. Aynı zamanda günümüzde güneş enerjisinden de yararlanılmaktadır.

Yapay Aydınlatma: İnsanlar tarafından ışık sağlamak için geliştirilmiş aydınlatma türüdür. Elektrik kullanılarak geliştirilen bir sistemdir ve görsel konfor sağlaması için geliştirilmiştir.  Armatürler, lambalar, ampuller yapay aydınlatmaya örnektir.

Bütünleşik Aydınlatma: Görsel konfor sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Yapay ışık kaynaklarının birleşiminden oluşmuştur.

 

aydınlatma türleri

 

Aydınlatmalar ofis, ev, defo, kafe, restoran, okul…vb. kapalı iç mekanlarda kullanılmaktadır. Bunlara iç mekân aydınlatması da denilmektedir. İç dekorasyonun en önemli parçasını oluşturmaktadır. Par, yol, sokak, spor sahası…vb. alanlarda ise dış aydınlatma yapılmaktadır. Mekanlarda görsel ihtiyaçları ve konforu sağlamak için fonksiyonel aydınlatma kullanılmaktadır. Renk, cisim ve şekil detaylarını ortaya çıkarmak, vurgu yapmak amacıyla tercih edilmektedir. Dekoratif aydınlatma daha çok sanat alanında kullanılır. Tiyatro, sinema, müze, sergiler…vb. örnek olarak gösterilebilir.

Günümüzde alana göre birçok aydınlatma türleri kullanılmaktadır. Bunlar ampuller, aydınlatma armatürleridir.

Ampuller: Enerji tasarruflu ampuller, LED ampuller, halojen ampuller, metal halide lambalar, özel ampuller, PL serisi ampuller, rustik ve Edison LED ampuller, SMD LED ampullerdir.

Aydınlatma Armatürleri: Acil aydınlatma armatürleri, glop armatür, sarkıt aydınlatma armatürleri, sokak armatürleri, sensörlü armatürler, spot armatürlerdir.

Günümüzde en çok enerji tasarruflu ampuller kullanılmaktadır. Ortalama 8000 saat kullanım ömrü vardır. Akkor lambaların gelişmiş versiyonu olan halojen ampuller ise en çok kullanılan çeşitlerden biridir. Küçük ve hafiftir, üretimi fazla maliyet gerektirmez ve akkor lambaya göre uzun yıllar kullanılabilir özelliktedir. Evlerde, araba farlarında, dış aydınlatmalarda çok fazla tercih edilmektedir. LED ampullerde uygun maliyetli olması sebebiyle evlerde ve ofislerde çok sık tercih edilmektedir. LED ampul alırken evinizin metrekaresine göre seçim yapmalısınız. Bu yüzden ampullerin üzerinde yazan lümen, watt, renk sıcaklığı, renk oluşturma endeksi, verimlilik ve ışık yayılımı gibi özelliklere mutlaka bakmalısınız.

 

aydınlatma çeşitleri

 

Metal halide lambalar az elektrik tüketirler ve ortalama 1500 saate kadar çalışabilirler. Daha çok sahne, spor tesisleri, film stüdyoları, mimari yapılar ve tren istasyonları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Rustik ve Edison LED ampuller ise daha çok iç mekanlarda kullanılır. Dekoratif ürünlerdir. Evlerde ve iç mekanlarda çok kullanılmaktadır. Bu ampulleri alırken kelvin değerine göre seçim yapmalısınız.

Armatürler günümüzün en popüler ürünleridir. Spot armatürler daha çok tavan ve antrelerde kullanılır bunun yanı sıra banyo aynası ve makyaj aynasının çerçeve olarak kullanılan ürünlerdir. Modern dekorasyonda spot armatürler çok kullanılır. Sokak armatürleri ise yol kenarlarında kullanılır. Sarkıt aydınlatma armatürleri ise tavandan sarkıtılarak kullanılan ürünlerdir. Salon ve mutfaklarda daha çok kullanılmaktadır. Glop armatürler karpuz şeklindedir ve geniş aydınlatma alanı sunar. Daha çok balkon, teras ve bahçe aydınlatmasında kullanılır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.