Aydınlatma Sistemlerinin Günlük Hayata Etkileri

Aydınlatma sistemleri insanların yaşamsal faliyetlerini sürdürebilmeleri için oldukça önemli bir unsurdur. Bazı araştırmalar sonucu kanıtlanan, ışığın bireyler üstünde olumlu ve olumsuz etkileri olabilmektedir ve bunlar gözardı edilemez konulardır.

Aydınlatma Sistemlerinin Günlük Hayata Etkileri
855

Aydınlatma  sistemleri ayrıca ışığın insanlar üzerindeki ruh halini ve algı üzerinde olumlu ve ya olumsuz  bir etki yaratabiir. Bahar aylarında güneşli olan günlerde, karanlık kapalı havaya göre daha ve enerjik hisseder insanlar. Böylece aydınlatılmış bir işyerinde daha üretken, daha verimli  olunabilir.

Ek olarak, ışık, görsel görevlerde gelişmiş performansla bağlantılıdır ve demans hastalarında ajitasyon üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu sağlık yararlarını destekleyen kanıtlar artıyor ve aydınlatma sistemleri tasarımcıları ve üreticileri evlerini tasarlarken ve inşa ederken bu hususları göz önünde bulundurmalılar.

Işığın insan sağlığı ve günlük yaşam üzerindeki etkisini gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Aslında ışık, insan vücudunun ruh halini değiştirme ve çok çeşitli biyolojik süreçleri etkileme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, hastanelerde görsel görevleri yerine getiren sağlık personeli için yeterli aydınlatma şarttır. Yetersiz ışık seviyeleri hatalara ve düşük performansa neden olabilir. Bu nedenlerle hastanelerde uygun aydınlatma şarttır. Personel sağlığı ve hastaların güvenliği için hayati önem taşırlar.

Kullandığımız aydınlatma sistemleri günlük hayatımızı etkiler. Örneğin, gözlerimizin sağlığı ve çevremizdeki diğer insanların sağlığı evlerimizdeki ışıktan etkilenir. Bu faktörlerin her biri için en uygun ışık seviyesi, bireyin ihtiyaçlarına bağlıdır. Örneğin, daha yüksek ışık seviyeleri, karmaşık görsel görevlerde daha iyi performansla bağlantılıdır. Ayrıca, insan vücudunun sirkadiyen ritmi, çevreye giren güneş ışığı miktarından etkilenir.

Evlerimizdeki aydınlatmanın sağlığımızı etkilediğini gösteren giderek artan sayıda kanıt var. Sağlığımızı iyileştirmenin yanı sıra, günlük yaşamımızı da iyileştirir. Evlerimizdeki aydınlatmanın parlak veya loş olması kişinin ruh halini etkileyebilir.

Bir Işık Kaynağının Bizi Etkileyen Özellikleri

 

  • Parlaklık
  • Işığın yönü
  • Işık şiddeti
  • Kontrol sistemi
  • Renk sıcaklığı

 

Bunları iki grupta sıralayabiliriz;

  • Görsel etkileri
  • Vizyon
  • Algı
  • Bilgilenme

Aydınlatma sistemi kalitesi genellikle görsel performans sağlamalıdır. Yeterli derecede olmayan aydınlatma sistemi, uygun olmayan derecede yüksek ışık , kamaşma ve oluşturduğu gölgeler nedeniyle bilgiyarınızın ekranını görme potansiyelini zorlaştırır. Ortamda renklerin doğru algılanmasını engeller ve hatalara yol açar.

Görsel olmayan etkiler; ruh hali, psikolojik, yaşam kalitesi gün ışığının insanlığa ve diğer canlılara  biyolojik faydaları oldukça fazladır. Aydınlatma sistemlerinin günlük hayata etkilerinde  insanların biyolojik olarak kortizol (stres hormonu) ve melatonin (uyku hormonu) gibi faaliyetlerini  gerçekleştirmek için etkisi bulunmaktadır.Bu sebeple aydınlatmanın insanların sağlık, yaşamsal kalitesi , ruh sağlığımızı büyük ölçüde kaçınılması zor bir gerçektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.